Archive for julij, 2008

AJTE, AJTE SA SI SUM 2008

ImageShackImageShackImageShackImageShack

ImageShackImageShackImageShackImageShack

ImageShackImageShackImageShackImageShack

ImageShackImageShackImageShackImageShack

Foto: Maja Tomažin

julij 31 2008 | folklorna skupina | 1 Comment »

AJTE, AJTE SA SI SUM 2008

V soboto, 26. 7. 2008, smo člani KD Stari trg ob Kolpi organizirali že 6. revijo folklornih in tamburaških skupin »Ajte, ajte sa si sum«, čeprav nam jo je tudi tokrat zagodlo slabo vreme.

Na kulturni prireditvi so nastopile folklorne skupine iz Srbije, Hrvaške in Slovenije. Občinstvo so najbolj ogreli člani KUD Nikola Tesla iz Beograda, ki so ponovno dokazali, da so kralji odrov. S pesmijo in plesom so občinstvo popeljali prek celotne Srbije od Banata čez Šumadijo, z ”Vlaškimi igrami” na vzhod in s spletom ”Vranjska svita” na jug.

Iz sosednje Hrvaške smo gostili KUD »Seljačka sloga« iz Gradišta, ki je predstavilo hitre plese vaških druženj mladine. Plese Šentviške planote nad rekama Bačo in Idrijco so zaplesali člani FD »Ivan Laharnar-Planota« iz Šentviške Gore. Kot je v navadi, je na prireditvi poleg gostiteljev tudi ena izmed belokranjskih skupin, tokrat je to bila FS »Semiška ohcet« iz Semiča. Folklorniki smo le še enkrat več dokazali, da kultura, pesem, ples in prijateljstvo ne poznajo meja.

V vseh teh letih se je na odrih v Starem trgu ob Kolpi predstavilo 25 folklornih in tamburaških skupin iz vseh držav nekdanje Jugoslavije. Brez vztrajnosti in zagnanosti članov društva ter brez solidarnosti pokroviteljev, sponzorjev in donatorjev prireditve, ki je ponovno popestrila turistični poletni utrip Poljanske doline, seveda ne bi bilo.

julij 30 2008 | novice | No Comments »

6. AJTE, AJTE SA SI SUM

 

 

ImageShack

 

 

fotogalerija 2003

fotogalerija 2007

fotogalerija avgust 2007

julij 09 2008 | napovedi | No Comments »

1. rojstni dan

Vpihnili smo prvo svečo! Ne morem verjet, da je več leto dan okuli, odkaj nas je moč najt i na spleti.

Se najbule!

julij 09 2008 | novice | No Comments »

Đakovački vezovi 2008

ImageShackImageShackImageShackImageShack

ImageShackImageShackImageShackImageShack

ImageShackImageShackImageShack

Predstavljamo v tudi nekaj najbolj zanimivih folklornih skupin z Đakovačkih vezova:

ImageShackImageShackImageShackImageShack

ImageShackImageShackImageShackImageShack

ImageShack

Foto: Maja Tomažin

julij 08 2008 | folklorna skupina | No Comments »

42. ”ĐAKOVAČKI VEZOVI”

Člani FS Stari trg smo se 5. julija odpravili v srce Slavonije na dvodnevno gostovanje. Gostila nas je folklorna skupina »KUD Seljačka sloga« iz Gradišta, s katero smo v trenutku stkali prijateljske vezi in se skupaj imenitno zabavali.

Zvečer smo nastopili na mednarodnem folklornem festivalu v Kruševici, takoj po uspešnem nastopu pa smo se odpeljali v Đakovo, kjer smo imeli še drugi nastop v tem večeru. Že naslednje jutro smo se udeležili povorke, v kateri je poleg nas sodelovalo 53 folklornih skupin iz Hrvaške, Madžarske, Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine in Italije, 40 konjenikov in 35 svatovskih vpreg. V povorki, ki se je vila skozi celo mesto do Strossmayerjevega parka, smo na nabito polnih ulicah Đakova peli in plesali dobri dve uri. Pred katedralo smo zaplesali veliko šokačko kolo, katerega smo sestavljali po en par iz vseh nastopajočih folklornih skupin. Na koncu smo pod krošnjami stoletnih dreves v Strossmayerjevem parku nastopili na mednarodni reviji folklore v Đakovu. Ponosni smo, da smo lahko sodelovali na tako velikem, imenitnem in znanem folklornem festivalu, ki se je izkazal z brezhibno organizacijo. Po nastopu smo si ogledali še katedralo, ki je zgrajena iz 7 milijonov kosov opek in je zares nekaj posebnega.

Iz izjemno napornega a lepega gostovanja smo prinesli čudovito lepe spomine, bogatejši smo za nove izkušnje in nove prijatelje.

julij 07 2008 | novice | No Comments »

DŽAKOVAČKI VEZOVI 2008

ImageShack

Đakovački vezovi

Na tisoče narodnih noš, izvlečenih iz starih škrinj, na tisoče nastopajočih iz Slavonije in Baranje, cele Hrvaške, Evrope in iz sveta prinaša v Džakovo pesmi, plese in običaje svojih rodnih grud že desetletja. Od leta 1967 se v srcu Slavonije zbirajo konjeniki in ponosni Šokci s svatovskimi vpregami, da bi oživeli spomine davnih časov.

V Đžakovo prihajajo slavonski kulinarični mojstri, vinarji z najbolšim vinom, z enim namenom, pokazati bogastvo slavonskega kraja. Likovni umetniki razstavljajo svoja najboljša dela, orgljarski glasbeni virtuozi izvabljajo čarobne zvoke v prostrani in akustični baziliki Sv. Petra.

Vsako leto se tako na začetku julija zbere v Džakovu množica ljudi iz vseh koncev sveta. Teden dni živi mesto v tem duhu, saj se odvijajo širom sveta poznani Džakovački vezovi. Ulice in trgi postanejo pretesni, zato se del programa seli s povorko v prostrani, s stoletnimi krošnjami hlajeni amfiteatralni Strossmayerov park. Ta turistična prireditev je osvetlila tri tradicije tega kraja; folkloro, gastronomijo in vzrejo konj.

Veseli nas, da bomo 42. Džakovačke vezove, 5. in 6. julija, obogatili z nošami, plesi in običaji tudi mi.

julij 02 2008 | napovedi | No Comments »