Archive for marec, 2010

”Na gregorjevo v Rogaško Slatino”

Rogaška Slatina, 14. 3. 2010


V želji, da otroci skupaj z odraslimi obudijo starodavni način prihoda pomladi, so se člani turističnega društva Rogaška Slatina odločili medse povabiti osem otroških skupin iz Slovenije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.


Igriv otroški ples, prepleten s pesmijo in obujanjem starih običajev, je v nedeljo, 14. marca 2010, na Evropsko ploščad v Rogaški Slatini privabil številne domačine in turiste, ki so si lahko ogledali stare običaje povezane s prebujanjem pomladi in ženitvijo ptičkov. Mladi folklorniki so v Rogaško Slatino prišli že dopoldan, se medsebojno družili in veselili, ob treh popoldan pa so pričeli predstavljati svoje odrske postavitve. Obiskovalcem so se predstavili OFS Vrelčki iz Kostrivnice, Arany Janos Altalanos Iskola iz Gyora na Madžarskem, OFS Trachtenverein Rossecker iz avstrijskega Brück a.d. Mur, OFS Ajda KD Jože Papler iz Zgornje Besnice, OFS Lancova vas iz Vidma pri Ptuju, OFS Rapski tanac z otoka Raba na Hrvaškem, domača OFS Spominčice in OFS Stari trg ob Kolpi. Prireditev so popestrile članice različnih društev s svojimi dobrotami, vezanimi na velikonočni čas.


Otroška razigranost in petje je na gregorjevo, 12. marca, odmevalo tudi v Starem trgu ob Kolpi, ko je imela OFS svoj, zdaj že tradicionalni, obhod po domačijah. Kot ponavadi so bile ob koncu otroške košarice zvrhano polne, Tržani pa so dobili zagotovilo, da bo letošnje leto dobro in bogato. 

marec 11 2010 | novice | No Comments »