Archive for oktober, 2010

ZBILA, POLANSKO!

Z veseljem in ponosom objavljamo, da so mladi pevci FS Stari trg ob Kolpi posneli CD polanskih pesmi z naslovom Zbila, polansko.

Zbiraj se, zbiraj, lepi zbor je zadonelo v trški dvorani, ko so z velikim veseljem in ponosom mladi pevci folklorne skupine KD Stari trg ob Kolpi naznanili izdajo zgoščenke »Zbila, polansko«, na kateri pojejo stare ljudske pesmi s Poljanske doline ob Kolpi.

Z vsem spoštovanjem do svoje tradicije so se mladi lotili priprav na snemanje zgoščenke z iskanjem pesmi, ki so bile zapisane v Poljanah v Belih kranjcih ali pa v Trgu ob Kolpi v Poljanah in so se nekoč tu tudi prepevale. Za snemanje zgoščenke Zbila, polansko so začeli vaditi že lansko poletje, pri Madroničevih. Nekaj vaj so imeli tudi z gospo Ani Jankovič Šober, ki jim je s svojim znanjem pomagala k še boljši interpretaciji in izvedbi pesmi. Bili so dobra in pisana družba: Angie Blažič, Andreja Butala, Tina in Miran Čelič, Pegi Frankovič, Maja Madronič, Nataša Mihelič in Aleksander Špehar. Vsi člani FS Stari trg ob Kolpi. Mladi, stari od 15 do 23 let,  veseli, vedoželjni, polni želje in volje po ustvarjanju novega. Pravzaprav starega, a na svež način. Solistične vložke so največkrat prepustili Miranu, zapeli pa sta tudi Nataša in Tina. Slednja je prispevala tudi notne zapise, ki so v spremljevalni knjižici. Da je zgoščenka avtohtono poljanska, nam potrjuje tudi to, da so vsi pevci Poljanci, da je bila zgoščenka posneta v srcu Poljan, v studiu Tonija Verderberja v Starem trgu ob Kolpi. Prav tako so bile fotografije posnete v domačem okolju, pevci pa so bili oblečeni v tradicionalno poljansko nošo.

Predstavitev zgoščenke so mladi pevci s pomočjo članov KD Stari trg ob Kolpi pripravili v soboto, 30. oktobra 2010 v dvorani OŠ Stari trg ob Kolpi. V goste so povabili le Poljance, ansambel Tonija Verderberja, legendarne Sodevske tamburaše in tamburaše FS Predgrad. S slednjima so skupaj zapeli nekaj pesmi obeh poljanskih kol, ki so poleg ostalih poljanskih ljudskih pesmi dobile prostor na zgoščenki. Prireditev je bila popestrena z razstavo fotografij Iztoka Mrzljaka, ki je pevce fotografiral na snemanju in tudi v tradicionalnih poljanskih nošah, ki so bile na ta način še posebej predstavljene. Po prireditvi so se obiskovalci lahko posladkali s prosto povanco ter drugimi slaščicami, ki so jih pripravili člani KD Stari trg ob Kolpi, članice društva Podeželjskih žena Kočevske, Terapevtska skupnost Tav ter gospa Anka Majerle. Za celostno podobo zgoščenke in prireditvenega materiala je poskrbela Maja Tomažin.

Joj, saj res, skoraj bi pozabili povedati, kaj pomeni naslov CD-ja … Zbila, polansko. Ravno to. Zbila je stara polanska beseda, ki so jo nalašč uporabili, da bi jo ohranili oz. oživeli. In ker se uporablja, ko skoraj na nekaj pozabiš, se zdi tudi simbolično primerna za posneti CD. Skoraj pozabljene pesmi so sedaj varno posnete in njihovo darilo tudi prihodnjim rodovom.

 

oktober 18 2010 | novice | No Comments »

GOSPA POSLANČEVA

Črnomelj, 8. 10. 2010

Na predvolilni petek je dramska skupina razgrela dvorano kulturnega doma v Črnomlju s četrto ponovitvijo Partljičeve komedije Gospa Poslančeva.

Fotografije bodo objavljene v fotogaleriji takoj, ko odpravimo nastale težave.

oktober 10 2010 | nastopi | No Comments »