Archive for maj, 2011

10-letnica KD Stari trg ob Kolpi

Petek, 29. 4. 2011 - Stari trg ob Kolpi

video-vaš kanal

članek-dolenjski list

Med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki smo v Starem trgu ob Kolpi praznovali 10- letnico Kulturnega društva Stari trg ob Kolpi. Tako smo v petek, 29. aprila člani KD za svojo zvesto publiko, ki je do zadnjega kotička napolnila dvorano OŠ Stari trg, pripravili skoraj dvourni program, v katerem so se predstavile vse skupine, ki delujejo pod okriljem KD Stari trg. KD Stari trg je kot tako res staro šele 10 let a zajema veliko dejavnosti, ki v Poljanski dolini ob Kolpi domujejo že od nekdaj. Tako je društvo, ki je bilo ustanovljeno februarja 2001  zaradi lažjega pridobivanja občinskih sredstev in formalnega delovanja, pod svoje okrilje vzelo folklorno skupino s Sodevskimi tamburaši in gledališko dejavnost ter ustanovilo še nekaj novih skupin.

Na prireditvi so tako nastopili člani Otroške folklorne skupine, Sodevski tamburaši, Mladi tamburaši, Polanski odmev, Mladi pevci FS, dramska skupina in folklorna skupina. S scenografijo, plakati, vabili in drugim materialom pa so se ponovno izkazali člani likovne skupine. Slavnostna govornica je bila županja občine Črnomelj gospa Mojca Čemas Stjepanovič, ki je članom iskreno čestitala ter dejala, da smo lahko upravičeno ponosni na svoje delo, gospa Helena Vukšinič iz JSKD Črnomelj pa je članom podelila številna priznanja.

Ob tej priložnosti smo predstavili tudi zelo obsežen zbornik 10 let KD Stari trg ob Kolpi, ki obsega kar 160 strani. V njem lahko najdemo celotno zgodovino legendarnih Sodevskih tamburašev, zabeleženi so vsi nastopi vseh delujočih skupin, ogromno je fotografij, spominov, raznih dogodivščin in še in še.      

V desetletnem obdobju smo organizirali kopico večjih in manjših prireditev, naredili dve poznani in uspešni blagovni znamki prireditev, to sta folklorno - tamburaški festival »Ajte, ajte, sa si sum«, ter dramsko - pevska prireditev »Večer s pesmijo in besedo«, posneli zgoščenko s poljanskimi ljudskimi pesmimi, obnovili smo kostume za folklorno skupino, naredili nove kostume za otroško folklorno skupino, prenovili prostore večnamenskega doma v katerih vadimo, kupili novo ozvočenje in drugo tehnično opremo, ter naredili in ustvarili še kopico drugih stvari. Folklorna skupina Stari trg je v desetih letih nastopila v povprečju vsake tri tedne, gostila 24 folklornih skupin iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Poljske, vsaj 4 tamburaške skupine oz. orkestre in prav toliko pevskih zborov, skupaj okoli 1.000 nastopajočih. Največji gostovanji folklorne skupine sta bili na znanem folklornem festivalu »Đakovački vezovi« ter gostovanje na Poljskem. Legendarni Sodevski tamburaši so v 10 letnem obdobju nastopili skoraj 200- krat, pevke Polanskega odmeva, ki letos nadaljujejo samostojno pot, pa so imele v sedmih letih okoli 100 nastopov. Dramska skupina je poleg recitalov, skečev, sodelovanja pri pripravi prireditev in povezovanja le- teh na oder postavila še 4 večje dramske uprizoritve, ki so skupaj dosegle kar 15 ponovitev. Otroška folklorna skupina je leta 2005 po sedemdesetih letih obudila običaj Gregorjevega. Tako otroci vsako leto na Gregorjevo hodijo od hiše do hiše in prosijo za darove, ter v zameno obljubljajo dobro letino. Člani likovne skupine, ki so organizirali likovno kolonijo v Prelesju pa so zaslužni še za izdelavo logotipov in sloganov, vabil, plakatov, ter drugih celostnih grafičnih podob za razne prireditve, zgoščenko, zbornik, njihovo delo so tudi scenografije.

Člani društva smo predstavljali Stari trg, Poljansko dolino, Belo krajino in nenazadnje tudi Slovenijo na številnih festivalih in prireditvah pa tudi v raznih medijih. Prireditev je bila torej odlična priložnost, da smo pokazali, kaj vse znamo, da opozorimo, kaj vse smo naredili v tem 10- letnem obdobju in kakšno vrednost dodajamo okolju v katerem živimo in delamo.

 

Maja M.

maj 01 2011 | novice | No Comments »