Archive for januar, 2012

Dobrodelni koncert Jasna

Tokratnega dobrodelnega koncerta Jasna se je udeležila dramska skupina KD. Svoj prvi nastop je uspešno prestal novo pečeni igralec Andrej Rade. Vse čestitke!

ČLANEK in GALERIJA

januar 31 2012 | novice | No Comments »

65 let Sodevskih tamburašev

V prazničnem decembru smo v Starem trgu ob Kolpi slavnostno obeležili 65 let tamburanja gospoda Petra Bariča in gospoda Jožefa Miheliča pri Sodevskih tamburaših. Pravzaprav sta ju na ”čajanko” povabili Olga in Minca (igrata Mira Madronič in Bernarda Frankovič), vsem dobro znani Tržanki, ki jima nikoli ne zmanjka komičnih pripetljajev. Za lažji potek prireditve sta si zamislili malo bolj ”škulano” povezovalko Majo. S slavljencema so praznovali tudi drugi člani Sodevskih tamburašev, Jožefov sin Jože Mihelič, vnuki Nataša, Karin, Gašper in Anže ter Jure Švegelj. Gostiteljici sta v goste povabili še Mlade tamburaše KD Stari trg ob Kolpi, MPZ Štinglc iz Borovnice in Preloške muzikante s pevko Polonco Barič. Kot presenečenje slavljencema pa so nastopili še domači Ansambel Tonija Verderberja in Jelaški tamburaši iz BiH.
Dobri dve uri trajajoča prireditev je minila v sproščenem vzdušju, kjer sta slavljenca v pogovoru med drugim zaupala, kaj počneta, ko ne tamburata. Peter Barič zase pravi, da je bolj ”šumski” človek, ki brez gozda, tako kot brez tamburanja, enostavno ne more. Jožef Mihelič poleg dela na svoji kmetiji ureja vaško kroniko Vaške skupnosti Sodevci, zapisuje vse nastope Sodevskih tamburašev in FS Stari trg, v zadnjem času pa se navdušuje tudi nad čari računalništva, njegova najljubša spletna stran pa je poleg facebook-a, stran KD Stari trg ob Kolpi. Na vprašanje koliko nastopov je za njima, sta odgovorila, da niti približno ne vesta, znan pa je podatek, da so Sodevski tamburaši le v zadnjih 10 letih, odkar delujejo pod okriljem KD Stari trg, nastopili več kot 200 krat.
Na odrskem platnu so jima virtualno čestitali in predstavili pomen njunega tamburanja na redek farkaš sistem poljanski župnik, g. Jože Pavlakovič, glasbenik g. Toni Verderber, dirigent Dobréča, najuspešnejšega tamburaškega orkestra v Sloveniji ter nekdanji član Sodevskih tamburašev, g. Toni Grahek, nekdanja kulturna delavka, ki je skozi svojo službeno pot spremljala delovanje Sodevskih tamburašev ter jim pomagala pri izidu knjižice o zgodovini Sodevskih tamburaših, ga. Ksenija Khalil ter etnokoreolog in zunanji sodelavec Inštituta za slovensko narodopisje, g. Mirko Ramovš. Slavnostna govornica na prireditvi je bila županja občine Črnomelj ga. Mojca Čemas Stjepanovič. Prispel je tudi telegram gospoda Jožeta Butale iz Ljubljane, ki je v prestolnici vrsto let organiziral belokranjska srečanja, kamor je vedno povabil tudi Sodevske tamburaše. Na koncu prireditve so g. Petru in g. Jožefu z željo, da bi še dolga leta ubrano tamburala, poleg županje občine Črnomelj, čestitali še predstavniki KS Stari trg ob Kolpi, JSKD Črnomelj, Polanskega TŠD, Vaške skupnosti Sodevci, OŠ Stari trg ob Kolpi, Ksenija Khalil, vsi nastopajoči in organizator prireditve, KD Stari trg ob Kolpi.

FOTOGRAFIJE

januar 12 2012 | novice | No Comments »